Grip ya da tıbbi ismiyle influenza her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen bir hastalık. Yılda 250-500.000 kişinin ölümüne neden olan grip virüsü damlacık yoluyla bulaşıyor.
Grip ya da tıbbi ismiyle influenza her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen bir hastalık. Yılda 250-500.000 kişinin ölümüne neden olan grip virüsü damlacık yoluyla bulaşıyor. Öksürme ve hapşırma ile virüs içeren çok sayıda damlacık etrafa yayılmaktadır. Bu damlacıklar ile temas eden her kişiye hastalık bulaşıyor. Grip hastalığına yakalanan herkesin hekim kontrolünde erken tedaviye başlaması gerekiyor. Özellikle bazı risk gruplarında hastalık daha ağır seyrediyor. Bu kişilerin hastalığı daha da ciddiye alması gerekiyor.
Grip hastalığının ağır seyrettiği grupları şöyle sıralayabiliriz;
Yeni doğanlar ve 5 yaşından küçük çocuklar (özellikle 2 yaşın altındaki bebekler)
65 yaş üzeri kişiler
Gebe kadınlar
Astım, kalp problemi veya akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar
Aşırı obez kişiler
Bağışıklık sistemi zayıf kişiler
Bakım evinde kalan kişiler
Koruma, tedavi kadar büyük önem taşıyor
Grip hastalığında erken tedavinin şart olduğunu vurgulayarak; Özellikle risk grubundaki kişilerde de gerektiğinde koruyucu olarak antiviral tedavi kullanılmalı. Belirtilen risk gruplarından birisi ev veya iş ortamında grip hastası ile yakın temasa girmişse bu kişiler en az 10 gün boyunca koruma amaçlı antiviral tedavi almalıdır. Çünkü grip nedeniyle hastaneye yatırılan 65 yaş üzeri kişilerde ölüm riski 6.3 kat daha fazla. Grip olan gebe kadınların taşıdıkları bebeklerin ölüm riski 3,6 kat, grip olan obez kişilerde ise ölüm riski 2 kat artıyor. Hemen hemen bu risk gruplarının hepsinde grip oldukça ağır seyrediyor. Bu gruplarda tedavi kadar koruma da büyük önem arz ediyor.
GIDANIZ İLACINIZ, İLACINIZ GIDANIZ OLSUN