Ağız; sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistem ve kardiyovasküler sistemler yolu ile vücudun geri kalanına bağlıdır.

Ağız; sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistem ve kardiyovasküler sistemler yolu ile vücudun geri kalanına bağlıdır. Dolgu yaptırmak çoğu kişinin kaçtığı ve istemediği bir durumdur. Cıva amalgam dolgulardan açığa çıkabilecek zehirli cıva, ağız yolu ile mideye ulaşıp hidroklorik asit üretimine zarar verir, bu da sindirim problemlerine ve midede yanmaya yol açabilir.

AĞIZ HER ŞEYLE BAĞLANTILIDIR

Ağızınızın, vücudunuzun geri kalan bölümü ile bağı su götürmez bir gerçektir. Herhangi bir anatomi kitabını açıp inceleyebilirsiniz.

Dişleriniz üst ve alt çenelerinize etki eder. Kafatasınızın bir parçası olan çenelerinizdeki bir hizalanma problemi, alt bölümdeki iskelet yapısına etki eder. Sindirim sisteminin girişi olan ağız; sinir sistemi, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistem ve kardiyovasküler sistemler yolu ile vücudun geri kalanına bağlıdır. Ağız bölgesindeki herhangi bir enfeksiyon (bir kök kanalı veya diş eti hastalığı), üst taraftaki beyne ve alt taraftaki kalbe fazlasıyla yakın olup, sinir sisteminde veya kalpte doğacak problemlerin risklerini artırmakta, hatta kalp krizi riskini oluşturmaktadır.

Cıva amalgam dolgulardan açığa çıkabilecek zehirli civa, ağız yolu ile mideye ulaşıp hidroklorik asit üretimine zarar verir ve sindirim problemleri doğurur. Açığa çıkıp solunan civa buharı ise ciğerlere ulaşır.

Her bir dişten çıkan sinir, çeneyi tırmanarak, çenenin kulakla buluştuğu yerde büyük bir sinir ağına ulaşır. Bu sinir ağı, beyne ve aynı zamanda omuriliğe, oradan da vücudun geri kalanına, boyun, omuzlar ve göğüse uzanan sinirler otoyoluna bağlanır. Damar ve arterler, ağzı; üstündeki beye ve altındaki boyun, akciğerler ve kalbe bağlar. Lenfatik sistem ağızdan aşağı, boyun, göğüs ve memelere uzanır. Zararlı (patojenik) bakteriler ve toksinler, bu yol ile lenf bezlerine ulaşabilirler.

DİŞTEN TÜM VÜCUDA YAYILIYOR

Ağız, aynı zamanda endokrin sistemine de yakından bağlıdır. Çok hassas olan tiroid bezi, hemen ağzın altında konumlanmıştır. Hipofiz ve epifiz bezleri de beyne yakın olacak şekilde, sinüslerin arka üst bölümündedir. Tiroid hücre metabolizmasını, vücut ağırlığını, saç uzamasını ve vücut sıcaklığını kontrol eder. Hipofiz bezi, tüm diğer endokrin bezlerini kontrol eder.

Epifiz bezi ise ruh halini ve uykuyu düzenleyen serotonin ve melatonin hormonlarını üretir. Yıllar sonra dolgularınızdan salınıp ağız içi boşluğunuzda veya sinüslerinizde biriken civa buharının boğazınızda bulunan tiroid bezinize etki edemeyeceğini mi düşünüyorsunuz?