Tarihi geçmişi en az 4 Bin yıl öncesine dayanan Trabzon'umuz Coğrafi önemi ve geçiş noktasında bulunması nedeniyle tüm dünyanın ilgisini çekmiş cennet şehirlerimizden biridir. Trabzon tarihin çeşitli dönemlerinde Pers, Pontus ve Roma...

Tarihi geçmişi en az 4 Bin yıl öncesine dayanan Trabzon’umuz Coğrafi önemi ve geçiş noktasında bulunması nedeniyle tüm dünyanın ilgisini çekmiş cennet şehirlerimizden biridir.

Trabzon tarihin çeşitli dönemlerinde Pers, Pontus ve Roma İmparatorluğu gibi güçlerin egemenliği ile yönetildi taki 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in öncülüğünde kuşatılarak Türklerin egemenliğine girmesine kadar.

Türk egemenliğine giren 1495 yılında Trabzon’da doğup on beş yaşına kadar yaşamını Trabzon’da geçiren Kanuni Sultan Süleyman padişah olduktan sonra Trabzon’u Batum’la birleştirip Trabzon’u bir eyalet merkezi haline getirir.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Rusların kuşatmasına maruz kalan Trabzon içerdeki Rumların desteği ile Rus yönetimine geçmiş olur. Taki 1917’de Rusya’da Bolşevik ihtilali patlak verince Rus ordusunun paniklemesiyle 24 Şubat 1918 tarihinde Türk kuvvetlerimiz Trabzon’u geri alır. Mustafa kemalin Trabzon’a ilk geldikleri 15 eylül 1924 günü TRABZONLULARCA ‘ATATÜRK GÜNÜ ‘ Kabul edilir.

Trabzon’un kısaca tarihi hakkında bilgi verdikten sonra bu şirin kentimizin güzellikleri hakkında da siz değerli okuyucularımı naçizane aydınlatmaya çalışacağım evet Trabzon’umuz sık ağaçlı ormanları doğa harikası şelaleleri ve yaylalarıyla eşsiz bir saklı cennettir.

Öncelikle gezilecek yerlerin başında gelen Trabzon’unun Maçka ilçesinde bulunan Sümela manastırı bir bilgi olmasa da M.S. 375-395 yılları arasında sarp kayalar üzerinde kurulmuş olup. Manastırın bölümleri arasında öğrenci odaları, mutfak, misafirhane, kutsal ayazma ve kütüphane bulunur Manastırın girişine ulaşabilmek için dar ve uzun merdivenler dikkat çekerken hemen Girişte bulunan bir kısmı yıkılmış durumdaki su kemerleri dikkati çeker. Doğanın ve tabiatın bağrındaki bu tarihi mistik mekânın ilk durağınız olması faydanıza olacaktır.