USTA işinin ehli. Mesleğinin öğretmeni. Yaptığı işi doğrulukla birleştiren.

USTA işinin ehli. Mesleğinin öğretmeni. Yaptığı işi doğrulukla birleştiren. Yaşamda; terzi, kunduracı, el işleri ile uğraşan, marangoz, demirci, kuyumcu, berber, köşker,  nalbant, oto tamir, kaporta, kalaycı… gibi meslekleri yerine getiren kişiler “usta” unvanla bilinir. Ustalık kadar, esnaflık da önemli. Müşteri ile iyi diyalog kurma yönü ayrıcalığıdır. Ustanın özel vasfı ve yetenekleri işi ile birlikte öne çıkar.

USTA bir bakıma eskimiş ve onarıma ihtiyaç duyulan giysi veya araç  gereçleri yenileyen kişi olarak, müşterisinin güvenini alan ve tercih edilen; “Ahmet Usta, Kadir Usta, Ümit Usta, Mehmet Usta, İbrahim Usta, Cabbar Usta, İsmail Usta, Yahya Usta, Tahir Usta, Osman Usta, Cumali Usta, Tahsin Usta, Adem Usta…” gibi isim ve şanları ile anılır…

BİR seyyar “Şemsiye Tamircisi Usta” için yaşanmış dize şöyle:

GEZGİNCİ bir şemsiye tamircisi yol kenarında oturmuş işini yapıyordu. Tamirci, işinin gereklerini titizlikle yerine getiriyor; tamir edilecek kısımları dikkatle ölçüyor, yama koyuyor, telleri teker teker deneyerek güçlendiriyordu.

Uzaktan kendisini takip eden gencin farkında bile değildi. Bin süre sonra genç yanına yaklaştı ve  hayranlık dolu bir ifadeyle “İşinizi çok iyi yapıyorsunuz,” dedi.

Şemsiye tamircisi elindeki işi bırakmadan cevapladı:

“Evet, ben her zaman işimi iyi yapmak için uğraşırım.”

“Müşterilerin, yaptığını işin iyi yapmak için uğraşırım.”

“Müşterilerin, yaptığın işin iyi ya da kötü olduğunu, ancak sen gittikten sonra anlayabilecekler,” diye devam etti delikanlı.

“Evet, haklısın.”

“Bu tarafa tekrar gelecek misiniz?..”

“Hayır.”

“O halde bir şemsiye için neden bu kadar çok uğraşıyorsunuz?.  Halbuki işini, çabucak halledip ileride yeni müşteriler bulabilirsiniz.”

Çok konuşmayı sevmeyen şemsiye tamircisi, gence ders niteliğinde şu cevabı verdi: “Eğer ben işimi iyi yaparsam benden sonra buradan geçecek öteki tamircinin işi kolaylaşacak. Fakat kötü malzeme kullanır ve baştan savma özensiz iş çıkarırsam, halk bunu er ya da geç anlayacak ve daha sonra buradan geçecek olan tamirciye iş vermeyecektir!..”

GÜNÜMÜZDE usta ve ustalık nedense (!) eski günlerde ki gibi kimlik ve tarifte değil. Çünkü meslek kültürü kadar dürüstlük  yanı da bir ölçüde yok oldu (…) ama dürüst olan, ayakta kalan ustalar burada ayrıcalıklı. Çünkü; usta için sanat altın bilezik…