Sevgili okuyucuları, Şanlıurfa'da bağ ve bağcılık Türkiye genelinde ilk sırada gelmektedir. Şanlıurfa'da yetişen fıstık, üzüm, nar ve incir ürünleri Türkiye ve Dış ülkelere imraç edilmektedir. Şanlıurfa'nın kavurucu...

Sevgili okuyucuları, Şanlıurfa’da bağ ve bağcılık Türkiye genelinde ilk sırada gelmektedir. Şanlıurfa’da yetişen fıstık, üzüm, nar ve incir ürünleri Türkiye ve Dış ülkelere imraç edilmektedir.

Şanlıurfa’nın kavurucu sıcağında yetişen bu ürünler sayesinde çiftçilerimizin yüzü gülmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve GAP’ın önemli illerinden olan Şanlıurfa’da bağcılık son yıllarda gerilemeye başlamıştır. Gerek bağların yerleşime açılması gerekse bağcılıktan elde edilen gelirin diğer tarımsal ürünlere göre daha az olması bunun nedenleri arasında gösterilebilir. Türkiye bağcılığında alan bakımından %2,46 ve üretim bakımından %1,36‘lık paya sahip ilde 115286 dekar alanda yıllık 54750 ton üzüm üretimi gerçekleştirilmektedir. Ancak bağların çoğu kendi kökleri üzerinde yetiştirilen asmalarla kurulmuştur.

Çok yaşlı bağların hemen hepsi kendi kökleri üzerinde yetiştirilmekte, yeni kurulan bağlarda ise anaç kullanılmaktadır. Bölge bağcıları yeni bağ tesis ederken değerlendirme şekillerine (sofralık, kurutmalık, şıralık-şaraplık), olgunlaşma zamanlarına ve piyasanın talebine göre üzüm çeşitlerini dikkatle seçerken anaç seçiminde aynı duyarlılığı göstermemektedirler. İlde fidan üreticileri bölge koşullarına uygun farklı asma anaçları kullanarak aşılı asma fidanı üretmelerine karşın yetiştiricilerin asma anaçlarına yaklaşımı “acı tiyek” şeklindedir.

Başka bir ifade ile bağcılıkla uğraşan çiftçiler asma anaçlarının farklılıklarını bilmemekte ve anaçları tek tip sanmaktadırlar. Çiftçilerin bu düşüncelerinin tersine üzüm çeşitleri gibi anaç çeşitlerinin de değişik özellikleri (kurağa, aktif kirece, toprak tuzluluğuna, nematod’a dayanıklılık vb.) bulunmakta ve çeşitlerle uyuşma durumları (affinite) değişmektedir. Bu çalışmada Şanlıurfa ilinde yaygın olarak kullanılan ve kullanılması önerilen anaçlar ve özellikleri incelenmiştir.