Kültür Sanat

Türkiye’de Sadece 3 İlde Var! Şanlıurfa’daki Han Kaderine Terk Edildi

Türkiye’de Şanlıurfa dahil 3 ilde bulunan çok katlı hanlardan biri olan Barutçu Hanı, 6 Şubat depremlerinde gördüğü hasar ve kira anlaşmazlıkları nedeniyle faaliyete kapatıldı. Peki Barutçu Hanı’nın tarihi nedir? İşte detaylar…

Abone Ol

Yapısı ve özelliği nedeniyle Türkiye’de sadece Şanlıurfa, İstanbul ve Bursa’da bulunan çok katlı hanlardan olan Barutçu Hanı, tarihe adeta ışık tutuyor.

Demirciler Pazarı’nın kuzeyinde yer alan hanın geçmişi 17. yüzyıla dayanıyor. Han, İpekyolu üzerinde inşa edilmesi nedeniyle çoğunlukla tüccarlar tarafından kullanılırdı.

3 İSİM DEĞİŞTİRDİ

Tarihi han, dönemine göre ve kullanılış amacına göre ise tam 3 kez isim değiştirdi. Han, inşa edildiği dönem Yahudi bir aile tarafından işletilmesi nedeniyle ilk olarak ‘Yahudi Hanı’ ismini aldı. Daha sonra ‘Delilan Hanı’ ismini alan yapının Kurtuluş Savaşı döneminde yine ismi değişti. Bu dönemde cepheye gönderilen barut ve malzemelerin tutulduğu yapıya bu nedenle ‘Barutçu Hanı’ denildi.

TÜRKİYE’DE SADECE ŞANLIURFA, İSTANBUL VE BURSA’DA VAR

Barutçu Hanı, 3 katlı olması nedeniyle Türkiye’de sadece Şanlıurfa, İstanbul ve Bursa’da bulunan çok katlı hanlardan biri. Dikdörtgen olarak inşa edilen Barutçu Hanı, kesme taş ve ahşaplarla inşa edilen sıralı odalardan oluşuyor.

KADERİNE TERK EDİLDİ

Tarihi Barutçu Hanı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük depremden etkilenerek hasar gördü. Depremin ardından kaderine terk edilen ve faaliyete kapatılan hanın, depremden sonra madde bağımlılarının meskeni haline geldiği de öne sürülmüştü.