Merhaba sevgili okurlar, bu haftaki yazımda ebeveyn olmaya hazırlık aşamaları, sorumluluk duygusunun yoğunlaşmaya başladığı ve kendi anne-babalarımızın hislerini daha içten anladığımız, keyifli ve bir o kadar tedirgin olacağınız süreç olan gebelik dönemini beraber ele alacağız.

Merhaba sevgili okurlar, bu haftaki yazımda ebeveyn olmaya hazırlık aşamaları, sorumluluk duygusunun yoğunlaşmaya başladığı ve kendi anne-babalarımızın hislerini daha içten anladığımız, keyifli ve bir o kadar tedirgin olacağınız süreç olan gebelik dönemini beraber ele alacağız.
Anne ve baba adaylarına ilk olarak şunu belirtmeliyim ki; gebelik eşsiz ve büyülü olduğu gibi kendinizi sorumlu hissettiğiniz bir dönemdir. Aslında gebelik planlanmaya başlandığı andan itibaren daha bilinçli davranıl-malıdır. Artık 9 ay boyunca taşıyacağınız kendi kanınızdan, kendi canınızdan bir hayat getireceksiniz dünyaya.
Anne olacak olmanın en derin sevincini yaşarken diğer yandan bazı endişe ve korkularınız olabilir. Hamile kalmak, doğurmak ve bu bebeği yetiştirmek her anne ve babanın hayatlarındaki en özel deneyimlerinden biridir.
Hamileliğin ilk gününden itibaren artık yeni bir hayata başlıyorsunuz. Ebeveyn adayları tatlı bir bekleyiş içerisindeyken kitaplar, bloglar, sayısız tavsiyeler, araştırmalar yapar ve kafaları daha çok karışır. Çok masum görünen birçok tavsiye aslın-da yanlış sonuçlara sebep olabilir.
Hamilelik döneminde beslenmeye dikkat edilmelidir.
Anne karnında bebek beslenmesi oldukça önemlidir. Çünkü yediğiniz her yemek bebeğinizin sağlıklı büyümesine ve gelişimine yardımcı olur. Sağlıklı ve dengeli beslenmek minik mucizelerin hayata iyi bir başlangıç yapmasını sağlayacaktır.
Bebeklerinizin sağlıklı olması ve sizin de hamilelik sürecini daha rahat ve zinde atlatmanızı sağlayacak en temel nokta beslenme düzenidir. Hamilelik döneminde amaç sadece yemek yemek değil, faydalı ve sağlıklı gıdalar tüketmektir. Bunun sebebi; Annenin kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayabilmesi, vitamin, mineral, kalsiyum depolarını dengede tutmasıdır.
Anne adayının doğumdan sonra kendini daha hızlı toparlaması, emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün besin ögelerini karşılaması için yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemlidir.
Gebelik döneminde ilk aylar ''hiperemezis gravidarum'' denilen durum yani ''bulantı kusma'' sebebiyle biraz zorlu bir süreç olabilir. Fakat durumun şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı anne adayları şiddetli bulantı ve kusmalar yaşar-ken, bazı anne adayları ise neredeyse bu durumu hiç yaşamaz. Gebeliğin ilk dönemlerinde anne ve baba adayları bu durumun tedirgin edebilir.
Bu durumda anne adayları için birkaç tavsiyem olacak.
Az ve sık beslenmek, ara öğün yapmak, bulantı olduğu zamanlar tuzlu leblebi ve tuzlu çubuk kraker tarzında atıştırmalıklar tüketmek, anne adaylarının daha iyi bir süreç geçirmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde mideniz daha hassas olduğu için çok baharatlı ve yağlı besinlerden uzak durmanız gerekir.
Bununla beraber hamilelikte tüketilmesi gereken besinler listenize taze sebze ve meyveleri eklemeyi unutmayın.
Tüketilmemesi gereken besinlere değinecek olursak pastörize edilme-miş süt ve süt ürünleri, yüksek oranda civa içeren deniz ürünleri; Konserve ton balığı, midye, çiğ veya az pişmiş et, balık, tavuk, yumurta gibi besinlerden de uzak durulmalıdır. Bununla beraber riskli besinler arasında sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ve et ürünleri de bulunmaktadır. Bu gıdaların Gebelik süresince tüketilmemesi uzmanlar tarafından sıkça söylen-mektedir. Ayrıca enerji içecekleri, tatlandırılmış içecekler yani; ıce tea , kola, hazır veya konsantre meyve suları gibi içecekler ve hazır atıştırmalıklardan uzak durmak gerekir. Bu dönemde maydanoz, ananas, dere otu gibi ödem atan besinlerin fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Son olarak ilk 3 ay mutlaka folik asit takviyesini almak gerekir.
Unutmadan, bu dönemde en kıymetlisi; anne ve baba adaylarının birbirine olan sevgi bağının kuvvetli olmasıdır. Anne karnında olmasına rağmen minik mucizeniz bu karşılıklı sevgiyi, küçük ama güçlü kalbinin her atışında hissedecektir.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...