Merhaba sevgili okurlar, her anne adayı mutlaka sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek ister.
Merhaba sevgili okurlar, her anne adayı mutlaka sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek ister. Ancak bunun için hamilelik sürecinin özenli ve dikkatli bir şekilde sürdürülmesi gerekir. Bunu için ise hem anne adayı hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atacak her türlü olumsuz davranışlardan ve durumdan kaçınmalıdır. Bunun beraberinde ayrıca gebelik takibini düzenli bir şekilde sürdürmelidir. Hamilelik dönemi boyunca yapılan ve alınan her önlem ortaya çıkabilecek bütün sorunlardan korunmak adına başrol oynuyor.
Hamilelik sürecinde anne adayları ‘‘ Aşı olmalı mıyım?’’ sorusu ile karşı karşıya kalıyor. Birçok kişi, aşıların canlı mikroorganizma içermesi sebebiyle aşıları sakıncalı buluyor ve oldukça tedirgin yaklaşıyor. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, bazı aşılar anne adayları için hayati önem taşıyor. İşte bu haftaki yazımda gebelikte yapılan ve yapılması sakıncalı olan aşılara değinerek hamilelikte hangi dönemlerde kaç defa aşı yapılır sorularına yanıt bulurken, kafanızda ki soru işaretlerini ortadan kaldıracaksınız..
Gebelik döneminde çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanan ölümlerin önüne geçebilmek adına çok büyük bir önem taşıyan aşı uygulamaları daha sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi geçirilmesine de imkan sağlıyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda hamilelikte yapılan aşıların canlı aşı olmadığını belirtirken, gebelikte yapılan aşıların anne ve bebeğin hastalıklardan korunması bakımından son derece önemli olduğunu vurguluyor.
Hamilelik döneminde anne adayına yapılan aşılar hem anneyi hem fetusu korurken bunun beraberinde kan yoluyla bebeğe geçerek doğumdan sonra uzunca bir süre bebeği de enfeksiyonlardan koruyor.
Gebelik döneminde yapılan aşıların amacı ise ; bebeğe zarar verebilecek enfeksiyonlardan korumak ve bunun beraberinde hamilelik sürecinde şiddetli seyreden hastalıklardan anne adayını uzak tutmak için yapılıyor.
Ayni zamanda gebelik döneminde yapılması sakıncalı olan aşılar vardır. Anne adaylarına kabakulak, kızamık, su çiçeği, kızamıkçık gibi canlı virus aşıları yapılmaz. Bebek için çok zararlıdır.
Tetanoz Aşısının Önemi
Tetanoz aşısı olan anne adayı sayesinde oluşan antikorlar bebeğe geçerek özellikle bebek doğduğunda tetanoz hastalığına karşı koruma sağlar. Bebeğin doğum sırasında kordonunun steril olmayan bir aletle kesilmesi sonucu tetanoz gelişebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için iyi bir hastanede güzel şartlarda doğum yapılması bu tür olasılıkları düşürmektedir. Bebekte yenidoğan döneminde görülen tetanoz çok yüksek oranda öldürücüdür. Bu durumun önlenmesi bakımından aşılama gebelik döneminde çok önemlidir. Yani hamilelik sürecinde bu aşının yapılmasının nedeni bebeği doğduğu dönemde tetanozdan korumaktır. Bebek dünyaya geldikten sonra ise difteri, boğmaca, tetanoz aşısı karma aşı şeklinde yapılarak bağışıklık devam ettirilir.
Hamilelik Sürecinde Tetanoz Aşısı Ne Zaman ve Kaç Defa Yapılır?
Anne adaylarını en çok tedirgin eden bir diğer konu ise tetanoz aşının ne zaman ve hangi dönemlerde yapılması gerektiğidir. Bu konuya açıklık getirecek olursak eğer; Bir gebe daha önce tetanoz aşılarını tam olarak yaptırmamışsa ve üzerinden 10 yıldan daha az bir zaman geçmişse gebeliği sırasında yapılması gerekmez. Fakat tetanoz aşıları daha önce tam yapılmamış ya da yapıldığı halde üzerinden 10 yıldan fazla süreç geçmişse gebelik sırasında 5. ve 6. aylarda 1 ay ara ile toplam iki doz aşı yapılması doktorlar tarafından önerilmektedir. İkinci aşıdan 6 ay sonra bir doz daha anneye yapılarak aşının etki süresini uzatır ve yineler. Son dozdan sonra 1 yıl ara ile 2 doz daha yaparak 5 doza tamamlayarak ömür boyu koruma sağlanır.
Her Hamileye Hepatit B Aşısı Uygulanmıyor
Gebelikte yapılması önerilen bir diğer aşıda Hepatit B aşısıdır. Ancak bu aşı her hamileye uygulanan rutin bir aşı değildir. Hepatit B aşısı canlı olmayan virüse ait bazı antijenler içerir. Bu sebepten dolayı gebelik sırasında gerekirse uygulanmasında sakınca yoktur. Eşi hepatit B taşıyıcısı olan anne adayları daha önce aşılanmadılar ise gebelik sırasında mutlaka aşılanmaları uzmanlar tarafından söylenmektedir.
Grip Aşısı(influenza) Bebek İçin de Önemli
Kış mevsimi ile birlikte anne adaylarının merak ettiği aşılar arasında grip aşısı da yer alıyor. Hamilelikte gripten korunmak için en etkili önlemlerden birisi grip aşısının yapılmasıdır. Uzmanlar anne adaylarının yaptırdığı grip aşısının doğan bebeği de ilk 6 ay enfeksiyonlarda koruduğunu vurguluyor. Grip aşısı canlı virüs içermezken, hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılabilen güvenli bir aşıdır.
Son olarak kuduz aşısına değinecek olursak bu aşı hamilelik döneminde şüpheli hayvanlarla temas durumunda doktorunuzun önerisiyle yapılmaktadır.
Eğer ki hamilelik süresince bu tür hastalıkları ve olumsuzlukları önlemek istiyorsanız mutlaka doktor önerisi ve tavsiyesiyle aşılanmanızı olmalısınız. Bir sonra ki yazımda yine görüşmek üzere, sağlıkla kalın