Tarihi Balıklıgöl’de rengârenk iplerle yapılan kazazlar, çeşitli giyim ve aksesuar gibi ürünlere dönüştürülüyor. ŞURKAV Rızvaniye El Sanatları Külliyesi’nde Mehmet Emin Güngör ve eşi tarafından kazazlık mesleği devam ediyor.

Birbirinden farklı rengin bir araya gelmesiyle oluşan kazaz , başta gelin başı olmak üzere kaytan, saç bağı, Zaza püskülü, renkli altın kaytanı ve  saz püskülü  olarak tercih ediliyor.

En Çok Turist Hangi Ülkeden? Bakanlık Açıkladı! En Çok Turist Hangi Ülkeden? Bakanlık Açıkladı!

Urfanatik Ekibi olarak kentte kazazlık mesleğini  sürdüren ve tek usta olan Mehmet Emin Güngör’ün atölyesine giderek kazazlık mesleği hakkında detaylı bilgi aldık.

Mikrofonumuza  konuşan Güngör, yaptığı ürünlerin yabancılar tarafından daha fazla ilgi gördüğünü söylerken ,  bu mesleğin eğitiminin Diyarbakır ve Mardin’de olduğunu belirtti.

 “1947 SENESİNDE MESLEĞE BAŞLADIM”

Kazazlık mesleğine 5-6 yaşlardan itibaren başladığını söyleyen Mehmet Emin Güngör, “ Mesleğe kazaz pazarında başladım. Kazazlık mesleği Şanlıurfa’da büyük bir yere sahip, ustalardan birçok şey öğrendim.  Eski zamanlarda genç kızların büyüklerinden özenip kazaz pazarından saç bağı, renkli kaytan ve puşi alırlardı. Renkli püsküller puşilerin ucuna takılarak çeyiz için kullanılır. 1947 senesinde mesleğe başladım” şeklinde konuştu

“MİLATTAN SONRA KAZAZLIK MESLEĞİ İLK ŞANLIURFA’DA BAŞLADI”

Mehmet Emin Güngör konuşmasının devamında, “İstanbul’da 30 yıl kuyumculuk yaptım daha sonra tekrardan kazazlığa devam ettim. Kazazlık mesleğini sevdiğim için tekrardan bu işi yapmaya karar verdim. Milattan sonra kazazlık mesleği ilk Şanlıurfa’da başladı. Bu mesleğe eskiden çok önem verilirdi şu anda kazazlık mesleğine değer verilmiyor. Urfa’dakiler bilmiyor daha çok yabancılar tarafından ilgi görüyor.  Yabancılar yaptığımız kazazları hediye olarak alıyorlar. Benden sonra bu mesleği oğlum devam ettirecektir. Bu mesleğin eğitiminin verildiği kurslar Diyarbakır ve Mardin’de var” ifadelerinde bulundu.

Muhabir: Seher Ağaç