Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, 2024 yılında 16 şehirde düzenlenecek. Bu şehirlerden biri de Şanlıurfa oldu.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, 25 Mayıs ve 2 Haziran 2024 tarihleri arasında Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenecek. 9 gün sürecek Festival kapsamında, konserler, sergiler, tiyatro oyunları, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi çocuk etkinliklerinden dijital sanatlara kadar 300’den fazla etkinlik gerçekleştirilecek.
Etkinlik öncesi özel bir mekanda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi ve basın mensupları katıldı.
“ŞANLIURFA’DA BÖYLE BİR ETKİNLİĞİN DÜZENLENMESİ GURUR VERİCİ”
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, “Böyle bir etkinlikte 5 il arasında yer almak toplam16 ilde gerçekleşecek. Kültür yolu festivallerinin bir halkasının da bu Urfamız’da gerçekleştirilecek olmasından Urfa adına son derece mutluyuz ve bu konuda özellikle kültür ve turizm bakanımıza, bakanlık ekibine başta gelen müdürümüz olmak üzere çok teşekkür ediyorlar. Urfa’mız bunu hak eder ve sonuna kadar da bir organizasyonla imkânda başarılı bir etkinliği halkımıza oluşturmuş olacağız. Ben neden dolu çok önemsediğimi de ifade etmek istiyorum. Gerçekten şehrimiz pek çok rivayete göre artıları olan hem kültürü turizm değerlendirilmesi de barındıran sadece turizm şehri değil, sadece kültür şehri değil, kültürde turizm şehri olarak kombine eden değerlerini yüksek potansiyeli geniş birikim. Öyle olduğu için böyle bir etkinliğin düzenlenmesi çok anlamlıdır diye düşünüyorum. İkinci sebep Şanlıurfa'da sosyal bir canlı konuşacak. Yani şu an arkamızda sizin de burada gördüğünüz sloganda da diyor ki şehirde festival var ve festival demek bir sosyal aktivite, bir camiada insanların bir araya gelmesi sadece gençlerin toplumdaki herkesin, her yer grubunun uygun bir şekilde izleyebileceği kazılar geleceği çeşit etkinlikler var. Tekrar bakacak olursak müzik var, konserler var. Her çeşit müzik var. Tiyatro gösteride var, söyleşiler, çocuklara yönelik etkinlikler, astronomi ile ilgili lezzet kurakları yönetmektedir” dedi.
“ŞANLIURFA’NIN TARİHİNİ AYDINLATMAK BİZLERİ MUTLU EDER”
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve kapsayan ve yaklaşık 8 ay sürecek olan bir sanat yolculuğunun ikinci ve en önemli durağa Şanlıurfa’ da sizlerle birlikteyiz. Bu kadim şehrin büyüklüğünü, Fırat'ın damarından aldığı can suyuyla harmanlanmış topraklarını insanlarını en iyi şekilde anlatmak ve tanıtmak gerekiyor. Bu anlamda bu garip tarihinin en eski merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’mızı ve Şanlıurfa hemşirelerimizi de farklı kültürel ve sanat değerleriyle oluşturmak bizler için önemli bir görev. Bu maksatta aylardır çok detaylı ve özenli bir çalışma hazırlıyoruz arkadaşlarımızla birlikte. Burada tabii sözün daha en başında Şanlıurfa’da başta Sayın Valinin onun koordinasyonundaki bütün Valiliklerin bizimle birlikte iş birliği yapan emniyetinden, sağlığına ve muhasebe safhasını bize destek veren herkese ama herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.
ÜNLÜ İSİMLERİN KONSERLERİ ŞANLIURFA’YI COŞTURACAK
Şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Şanlıurfalılar doyasıya eğlenecek. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Meydanı’nda kurulacak sahnede Semicenk, Merve Özbey, Berdan Mardini, Tuğba Yurt, Uğur Işılak, Yavuz Bingöl, Ferhat Göçer, Gökhan Tepe ve Sinan Akçıl, en sevilen şarkılarını seslendirecek. Topçu (Rabia) Meydanı, Mehmet Akif İnan Sahnesi, Harran Üniversitesi Amfi Tiyatrosu ve Açık Hava Tiyatrosu, Kızılkoyun Nekropolü, Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi başta olmak üzere şehrin birçok noktasında da farklı müzik türlerinde konserler düzenlenecek.
TÜRK SİNEMASININ YILDIZLARI ŞANLIURFA’DA
Festival süresince Türk sinemasının en önemli yıldızları da Şanlıurfalılar ile buluşacak. Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Serdar Gökhan gibi birbirinden ünlü yıldızların yanı sıra ödüllü yönetmen Derviş Zaim, müzisyen oyuncu Suzan Kardeş düzenlenecek söyleşilerle hayranlarıyla bir araya gelecek. Geleceğin sinemacıları ve tiyatrocuları için de yönetmenlik, senaryo yazarları, tiyatro ve okuma atölyeleri düzenlenecek.
ÇOCUKLAR İÇİN DE FESTİVAL
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Arkeopark’ta dokuz gün boyunca içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” kurulacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köylerinde olacak.
Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) işbirliğiyle de festival boyunca en sevilen çocuk filmleri minik izleyiciler ile buluşacak.
İNSANLIK TARİHİNİN İZİNDE
Etkinlik merkezlerinin yanı sıra Şanlıurfa’nın kültürel değerlerinin de görünür kılınacağı festival süresince kentin insanlık tarihindeki önemine de özellikle vurgu yapılacak.
Göbeklitepe’de birçok etkinlik düzenlenirken, gençler, çocuklar ve dezavantajlı bireylerin müzeler ile arkeolojik alanları ziyaret etmesi sağlanacak.
Ayrıca festivalin ilk günü olan 25 Mayıs’ta “Neolitik İnsanın İzinde 12000 Yıllık Hikaye, Sefertepe’den Karahantepe’ye Taş Tepeler Yürüyüşü” düzenlenecek. Sefertepe’den Karahantepe’ye kadar olan 30 kilometrelik parkurda Neolitik döneme ait 12 kazı alanından geçilecek. Neolitik insanların izlerinin bulunduğu yol, yeni bir turizm rotası olarak sunulacak.
ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI OLACAK
Uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol'un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" veri heykeli Şanlıurfa Müzesi Fuaye Alanı’nda sergilenecek. Ayrıca, festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı, "Atatürk Kültür Yolunda" adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Piazza AVM’de ziyaretçilerle buluşacak. Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Atatürk'ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zekâ destekli dijital sanatla yeniden hayat bulacak.
ALBAYRAK HAT KOLEKSİYONU’NDAN BESMELE-İ ŞERİF SERGİSİ
Tarihi eser kaçakçılığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan “Kaçış Yok” sergisi de Şanlıurfa Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda sergilenecek. Göbeklitepe Yürüyüş Yolu’nda “Taştepeler Kazıları Fotoğraf Sergisi”, Mehmet Akif İnan Konferans ve Sergi Salonu’nda Manolis Metzaki’nin “Gördüklerim” adlı fotoğraf sergisi ile “Kentler ve Güzellikler” Fotoğraf Sergileri arkeolojinin merak uyandıran dünyasına yolculuk yaptıracak. Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek olan Albayrak Hat Koleksiyonu’ndan “Besmele-i Şerif” sergisi de kaçırılmaması gereken sergiler arasında yer alacak. 58 Meydanı ve Reji Kilisesi’nde de gerçekleştirilecek heykel yerleştirmeleri ve sergiler, sanatseverlerin ilgisine sunulacak.