Değerli Okurlar; 10 Yıl Önce Kalem Aldığım Bir Yazı.

Değerli Okurlar; 10 Yıl Önce Kalem Aldığım Bir Yazı.

O Dönemde Şanlıurda Büyükşehir Olacaktı.

O Gün Bu Yasasının Siverek İçin Kötü Olacağını Söylemiştim.

Zaman Beni Haklı Çıkardı Bu Yasa İnsani Değil. Siyasi Bir Yasadır.

Büyükşehir Hesapları İnsani Mi?

Yoksa Siyasi Mi?

Siverek 142 köye, 369 mezraya, sahip bu mezraların içinde kayıt dışı olanlar bulunmuyor. Onlarca kayıt dışı mezraları ekleyerek bir hesap yapın. 

         Siverek 21 mahalleye sahip.  Merkez ve köy olmak üzere toplam nüfusu 224 bin civarında.

       Siverek 4.314 km2’lik yüz ölçümüne sahip. Bu rakam birçok il sınırından büyük olduğu gibi Şanlıurfa merkez yerleşim alanından da büyüktür.

   Siverek’te ilk ve orta öğretime devam eden yaklaşık 70 bin öğrencisi bulunuyor. Öğrenci sayısı birçok il ve ilçe nüfusundan fazla.52.453 öğrenciye, sahip.

          Siverek 1926 yılına kadar genç Cumhuriyetin ili durumundaydı.1926 yılından sonra çıkarılan teşkilatı mülkiye kanunuyla  ilçe yapılmış. Bazı kaynaklar Siverek’in ilçe yapılmasının nedenini şeyh Sait isyanına neden gösterseler de, elimde kesin kaynaklar olmadığı için bende bunu bir söylenti olarak kabul ediyorum.

           Nedeni ne olursa olsun Siverek ilçe yapılarak gelişmesinin önüne set çekilmiş. Gelişmesi önüne set çekilen Siverek 1926 yılından beridir hak ettiği hizmetleri görememiş.

            Hizmet mağduru olan Siverek’te artan nüfusla birlikte, başta insanların, barınma, sağlık ve en önemlisi eğitim sorunları artarak büyümüş.

            Siverek’e atanan mülki amirler Siverek’in ilçe idaresiyle idare edilemeyeceğini fikrinde birleşiyorlar. Bu güne kadar ilçede görev yapmış birçok kaymakamdan bunu bizzat duymuşum ’’Siverek ilçe idare biçimiyle idare edilemiyor ’’Mülki amirlerimiz Siverek’in mutlaka il yapılmasını, il yapılarak ancak sorunların çözüleceğine inanıyorlardı.

         Siverek yıllardan beridir gasp edilen il hakkının iadesini talep etmelerine ve bu konuda devlet adamlarının ve siyasilerin il sözleri olmasına rağmen Siverek’in hakkı iade edilmedi.

          Yeni büyük şehir yasasıyla birlikte Şanlıurfa’da büyük şehir olacak. Siverek doğal olarak yerel yönetim açısından Şanlıurfa’ya bağlanacak. Kısaca özetlersek bu güne kadar kendi imkânlarıyla ve ürettiği projelerle halka hizmet vermeye çalışan belediye birçok konuda Şanlıurfa belediyesine bağlı bırakılacak.

          Büyük şehir belediye yasası tam olarak netleşmediği için, büyük şehir belediye sınırlarını bilmiyoruz. Biz mevcut il sınırı hesabıyla ilçe belediyelerin birçok hayati projede il belediyesine bağlı kalacağını hesaplıyoruz.

         Hesabımız doğru çıkarsa, bu Siverek için ikinci bir bağımlılık olur. Daha önce idari olarak Şanlıurfa’ya bağlı olan kentimiz yerel yönetim olarak ta bağlı duruma getirilecek. Şahsen ben bunun Siverek için zararlı bir durum olduğunu düşünüyorum.

         Bu güne kadar sorunları çözülemeyen Siverek’te sorunların daha da ağırlaşacağı yönünden kuşkularım vardır.

          Siverek’te 1600 km ye yakın yol ağı bulunuyor, bu ağın büyük bir kısmı kırsal alanı kapsıyor. Harita üzerinde her ne kadar 200 Km asfalt görünse de asfaltlanmış yol ağı çok az. Birçok köy ve mezranın yolu içler acısı.

         Büyük şehir yasasına göre mahalle olacak köylere belediye imkânıyla ne kadar hizmet götürülür bilemiyor. Harita üzerinde bulunmayan yerleşim birimlerinin imar konusunun ne olacağı, mahalle olacak bu köylerin% 90’ında alt yapı yok.

         Doğrusunu yazmak gerekirse hizmet alanında kuşkularım var! Bu güne kadar köylere hizmet götürme birlikleri ile KÖY-DES projeleriyle sorunları çözülemeyen Siverek’e büyük şehir Belediyesinin ne faydası olacak?

    Şimdiden hizmet tahminini yürütmek zor.

           Bazı görüşlere göre; Bazı illerin Büyükşehir statüsüne getirmesi kararının yerel seçimleri kazanmak adına atılmış politik bir adım olduğunu söylüyorlar. Daha önceden büyük şehir olmuş bazı illerde yaşayan arkadaşlardan bilgi aldım. Aldığım bilgi mahalle olan köylerin halen köy görünümünde olduğu yönündeydi.

          Eğer gerçekten iktidar, bazı şehirleri siyasi hesaplarla Büyükşehir statüsüne kavuşturacaksa, bu yanlış bir karar olmalı, insana hizmet siyasi değil insanı olmalı’

          Yukarda belirttiğim gibi; Büyükşehir yasasını uygulama alanlarını bilmediğimiz için bence bir karara varmak için erken. Biz iste sekte, isteme sekte bu yasanın çıkacağı kesin. Yasanın siyasimi? Yoksa insani mi? Olduğunu zaman gösterecek bekleyelim görelim.

                                                                                 Saygılarımla…