Şeyh Mesud türbesine gelen kişiler, maksatlarına ve muratlarına hâsıl olduklarından, buraya “Şıh Maksut” demişlerdir.

Şeyh Mesud türbesine gelen kişiler, maksatlarına ve muratlarına hâsıl olduklarından, buraya “Şıh Maksut” demişlerdir.

Şeyh Mesud, şehrimizin Şıh Maksut mahallesinde, Şıh Maksut diye bilinen bir tepenin üzerine inşa edilmiş, küçük bir medrese içinde metfundur. Bu medresede bulunan kitabede, miladi 29 Ekim 1183 tarihi yazıldığından, bu medresenin de bu tarihte yapıldığı kabul edilmektedir.

Selçuklu Devleti’nin ilk başkenti Nişabur’lu Sait Hangel’in oğlu Mesud, anadolunun manevi sahiplerinden ve tasavvuf büyüklerinden biri olan Hoca Ahmet Yesevi’in halifelerindendir. Bu bölgenin ve anadolunun İslamlaştırılmasında her iki zatında çok büyük hizmetleri olmuştur.

EVLENMEK İSTEYEN KIZLAR

Şeyh Mesud türbesi, zaviyenin içinde bir sandukanın altında bulunmaktadır. Bu türbe evlenme konusunda muradı olan genç kızların umut kapılarından biri olmuştur. Bölge halkına göre bu türbeyi ziyaret eden genç kızların kısmetinin açıldığı çokça görülmüştür. Özellikle de bu türbeyi ziyaret ettikten sonra Şıh Maksut’u rüyalarında gören kızların, kısmetlerinin hemen açıldığı ve muratlarına hızlı bir şekilde hasıl oldukları söylenmektedir.

ŞANLIURFA’NIN DEĞERLERİ

Şehrimizin manevi zatlarından biri olan tasavvuf hocası Şeyh Mesud, nam-ı diğer Şıh Maksut türbesi, kültür turizmi açısından da önemli bir mekândır. Ülkenin farklı bölgelerinden ziyaretçilerin uğradığı bu zaviye, şehrimizin manevi değerlerinden biridir. Bu ve benzeri mekânlar, kültür ve inanç turizminin gelişmesine de direk katkı sağlamaktadır.

Başta yerel yönetimler olmak üzere, ilgili kurumların ve memleketimize hizmet etmek isteyen iş insanlarımızın bu tür tarihi mekânların restorasyonlarının yapılmasında, ulaşımlarının kolaylaştırılmasında, temizliğinin ve güvenliğinin sağlanmasında, tanıtımlarının yapılmasında ve özelliklede turizm rotalarına eklenmeleri hususlarında çok azimli ve çok gayretli olmaları gerekmektedir.