Roza kitabını, gözyaşları arasında ancak bitire bildim.
Roza kitabını, gözyaşları arasında ancak bitire bildim. Bazen sesiz kaldığım için insanlığımdan utandım. Bazen sevdası uğruna öldürülen Hazal’ın kızı lal için ağladım, lal oldu dilim hıçkırıklarım geceyi utandırdı. Kitabı bitirdiğimde” ya Hamit abim insan insana bunu yapmaz. Nasıl bir ruh anlayışıyla bu yaşanmış hikâyeyi yazdın. Sen bu eseri yazarken kaç kez ağladın Hamit abim” Kitabı bitirdiğimde Sabah ezanı okunuyordu.
Bu kitap için Bir şeyler yazmalıydım dedim. Ama böylesine usta bir kalem karşısında ne yazabilirim. İçimden gelenleri yazmaya çalıştım. Bundan dolayı Usta Yazar Hamit İzol ’un affına sığınıyorum.
Roza’nın kelime anlamı Kürtçede “Güneşin doğuşu” anlamına geliyor. Roza Siverekli Yazar Hamit İzol’un bana göre başyapıt bir eseri. Roza yaşanmış, gerçek bir yaşam hikâyesi. Bana göre öyle sıradan bir hikâye değil. Bölgemizde yaşayan insanlar Roza’yı iyi tanıyorlar. Roza binlerce Kürt kızlarından sadece bir tanesi. Sadece hikâyesi çok farklı. Umudun bittiği yerde, güneş karanlıklara hapis edildiği, bir anda tüm acılara yokluklara göç yaşlarına rağmen yeniden aydınlatan güneşin hikâyesi.
Yazar Hamit İzol ’un şiir kitabı dahil, tüm kitaplarını okudu. Bu kitapların tamamı topluma birer sosyal mesajdı. Tüm kitaplarının ortak yanı toplumsal kardeşlikti. Özelikle binlerce yıldır bir arada yaşayan, Ulusal kurtuluş mücadelesinde emperyalizme karşı birlikte savaşan Kürt ve Türk halkının kardeşliğidir. Hamit İzol’un eserleri özelikle sosyoloji öğrencileri için araştırma ve tez konusu olduğuna inanıyorum.
İzol’un eserlerinde kahramanların isimleri farklıda olsa tüm kitapları gerçek yaşamın adıdır. Yazar İzol’un en büyük avantajı geniş bir aşirete mensup olup, benimsemese de feodal çarkının içinde yer almasıdır. Tüm eserler betimlemeler yapılmadan ikili sohbetler tarzında yalansız abartısız kaleme alınmış.
Roza romanını tüm eserlerinden ayırmak gerektiğine inanıyorum. Her eseri gerçekçiliğin adresi gibi. Düşündüren eserler.
Roza çok farklı, bir annenin kendi kızının ölüm fermanını imzalamasını anlatıyor. Roza bölgede hoş karşılanmayan aşkların hikâyesidir. Ananın kaderini paylaşmasına rağmen aynı kanda olan insanların iftirası sonucu annenin, babanın onayını alan gözü kan bürümüş bir amcanın, sevdası uğruna, kendisine kaçtığı insanında içinde bulunduğu iftiracıların tezgâhında kaderine iki kuşun biçilen, küçük kız kardeşi Roza’nın gözleri önünde katil amca” al bu suyu iç imansız, gitme. Kelime i Şehadet getir” Din namus uğruna kafasına sıkılan iki kurşunla bir yaşında ki kızı annesiz bırakılan bir yavrunun hikâyesi.
Yaşanmış gerçek bir yaşamdan alınan töre cinayetinin ardından yaşanan onur mücadelesi. Roza sadece töre cinayetine kurban giden ablası Gazal’in(Ceylan) ve tüm şiddet mağdurları adına mücadele etmek amacıyla iyi yürekli insanların yardımıyla Amerika’da hukuk okuyup mücadele veren Roza, bu süreçte gerçekten acılar içinde doğan bir güneş misali yeniden doğuyor.
Bu usta kalemin eseri hakkında daha fazla bir şey yazamıyorum. En iyisi eseri bir şekilde temin edip okumanızı öneriyorum.
Yazımı bitirmeden şunu öneriyi yapmak istiyorum. Bu eserin mutlaka ya dizi ya da sinema filminin yapılması toplumun aydınlanma sürecine katkı sağlayacak.
Buradan kültür Bakanlığına bir çağırım olacak. Bu kitabı Bakanlık olarak basılıp tüm liselerde öğrencilere ücretsiz dağıtılması olası töre cinayetlerinin, dedikodulara aldanıp yıkılacak yuvaların önüne geçecektir.
Saygılar Hamit İzol yüreğine kalemine bin kez sağlık olsun.