Aslında makalenin başlığında devlet sözcüğünü kullanmam ne kadar doğru bilmiyorum. Devlet babadır diyoruz, babalar çocuklarının hiçbir şeyinin eksik olmasını istemezler ancak Siverek’e reva görülen üvey evlat-baba yakınlığıdır.

-KELİMENİN DOĞRU ANLAMI SİVEREK DEVLET HASTHANESİ YOKLAR HASTANESİ!

Doktor sayısı nüfus oranına göre çok az, bu az sayıdaki doktorlarımızı da birileri Suriye’ye görevli olarak gönderiyor. Şu anda 4 doktorumuzun Siverek’te görevi başında olması gerekirken Suriye’ye gönderildiği iddiası doğru ise durum vahim demektir.
Aylardır devlet hastanesinden bize temizlikle ilgili fotoğraflı şikayetler geliyor. Yüz personelin yapacağı temizlik 50 personelin omuzuna bindirilmiş. Bu personellere de temizliğin dışında getir-götür işlerine bakıyor. Doktor ve hemşire sayısı da nüfus oranının altında olunca işler aksıyor. Siverek Devlet Hastanesi’ne gelen daha fazla hasta olarak dönüyor.
200 yataklı bir hastanede sedye yetersiz olduğu, mevcut sedyelerinde kullanılamaz olduğu yönünde ciddi iddialar var. Bu durum aslında uzun süredir böyle imiş! Hastane denince akla gelen bu tür noksanlıklar elbette kabul edilemez!
Bu eksiklik ve aksaklıklar Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne ve diğer üst düzeyde bulunan kişilere ve hatta siyasetçilere bile bildirilmiş. Günler öncesinde hastanede yaşanan personel ve malzeme yetersizliği AK Parti İlçe Başkanı Nedim Lale’ye de iletilmiş. Sonuç mu? Aynı tas aynı hamam.
Sedye sorunun nasıl çözerim diye kafamı yorarken uzun yıllar önce Siverek’te en ağır yükleri taşıyan “Hamal Milli” aklıma geldi. Yaşasaydı eğer ondan yardım isterdik, insaniyet namına hastaları ameliyathaneye taşısaydı!
- Acilde sargı bezi bile zor bulunuyor!
Yukarı da yazdığım eksikler elbette önemli ancak öyle bir ihtiyaç iddiası var ki akıllara zarar! Acilde sargı bezinin tükenmeye başladığı iddiası var. Zorunlu ihtiyaç kategorisindeki malzemenin stokları tükenmek üzere! Bu sargı bezi işini de düşünürken rahmetli annem aklıma geldi, onun başına örtüğü beyaz tülbenti olsaydı sargı işine yarardı.

SİVEREK YOKLAR HASTANESİ!

Birkaç aydır “koskoca 200 yataklı!!!” cildiye doktoru ve psikiyatr yok, üroloji de ise tek doktor görev yapıyor. Genel cerrahlarımız ise gitti. Uzun lafın kısası fırsatını bulan kaçıyor ya da istifa edip hastaneden ayrılıyor. Son bir ayda 20’nin üzerinde doktor hariç sağlık personeli Siverek’ten ayrıldı.
Başhekimler sürekli değişiyor. En uzun görev yapan 6 ay koltukta kalıyor! Amacımız sağlık çalışanlarımızı kötülemek değil, noksanlıkları dile getirmektir. Zira onlar yoklar hastanesinde vatandaşa canla başla hizmet vermeye uğraşıyor.
Vatandaşlardan gelen şikayetler arasında bir diğer nokta ise hekim eksikliğinden dolayı sağlık kurulu toplanamadığıdır. Sağlık kurulu için hekim görevlendirme ile geliyor. Hekim mazeret üzere gelmeyince de kurul toplanamıyor. Gelen şikayetlerde en son geçen hafta kurulun toplanamadığı şeklindeydi. Tabi hal böyle olunca ilk toplantı da bir yığılma oluyor ve randevuyla çalışmak zorunda kalıyor. Bu da farklı bir mağduriyet konusu!

İdari kadro ve fedakar sağlık çalışanlarının bu çabalarına karşı bazı nüfuz sahibi hemşerilerimiz şunu yapabiliyor; Personelin nerede çalışmasıyla alakalı sürekli birileri için birilerini arar “şunu şurada çalıştır” “bunu mesai için çalıştır” “falan kişi nöbet tutsun” diye müdahale ediliyor.
Hâlbuki hastanenin başhekimi ve birim müdürleri var. Kimin nerde nasıl çalışacağına onlar karar vermeli. Çünkü personelini en iyi onlar tanır. Yani işi zorlaştıran biraz da sözde etkili olan abilerimizdir. Yaşanan bunca sıkıntı içinde idarecilerimizi serbest bırakalım.
Bugüne kadar birden çok şikayet geldi. Yazmadık düzelir dedik, seyirci kaldık. Amacımız çalışanların şevkini kırmamaktı. Baktık olmuyor, Siverek her anlamda üvey evlat muamelesi görüyor. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü her halde Siverek Devlet Hastanesini sıradan bir aile hekimliği eski deyimle sağlık ocağı olarak görüyor.
Aylardır İl Sağlık Müdürlüğü devlet hastanesinde yaşanan personel ve malzeme sıkıntısına seyirci kalıyor. Halk arasında Siverek Devlet Hastanesinin inandırıcılığı kalmıyor. Özelikle koronavirüs yoğun bakımda bulunan hastalara malzeme ve personel eksikliğinden dolayı peşinen ölü olarak bakılıyor.
Hastanenin Kovid-19 servisinde doktor ihtiyacı bulunuyor. Parası olan hastasını Siverek Devlet Hastanesine teslim etmiyor, çevre il hastanelerinde torpille yer bulup hastasını adeta yoklar hastanesinden kaçırıyor.
Yazıktır günahtır, yaklaşık 300 bin nüfusa sağlık hizmeti veren bir hastanenin bu durumda olması 21’inci asrın yüz karasıdır.
Aslında yoklar hastanesiyle ilgili yazılacak çok şey var.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünü uyarıyoruz. Ya hastaneyi kapatın ya da adam gibi bir hastane haline getirin...