Dünya’da meydana gelen olayları en iyi bir şekilde anlaya bilmek için öncelikle olayların meydana gelmesine sebep olan etkenleri olaylarla beraber kim, ne, nasıl, ne için ve nerede şeklinde sorgulayarak tefekkür etmek daha faydalı olacağının kanaatindeyim.
Dünya’da meydana gelen olayları en iyi bir şekilde anlaya bilmek için öncelikle olayların meydana gelmesine sebep olan etkenleri olaylarla beraber kim, ne, nasıl, ne için ve nerede şeklinde sorgulayarak tefekkür etmek daha faydalı olacağının kanaatindeyim. Tabi bunları bu şekilde düşünüp ele alırken tarihi süreci ve süreç içerisinde meydana gelen gelişmeleri de göz önünde bulundurmak, daha iyi ve doğru anlama konusunda kolaylık sağlayacağından emin olalım.
Televizyonlarda, ortamlarda, arkadaşlarımızla sohbet ederken bile konu açıldığı zaman Ortadoğu’da savaş, Ortadoğu’da olaylar, Ortadoğu’da buhran diye söz ediyoruz. Ve herkes kendi fikrini ifade ediyor ve konu kapanıyor. Bu kadar basit olmamalı…
Genel anlamda biraz yaşanan olaylara değinelim. Ortadoğu olaylarında veya savaşlarında özellikle Suriye’de dolaylı ya da doğrudan kim var ve kimler etkilendi? Suriye’de kim yok ki varda var ama bir kaçını saymamız yeterli sanırım. ABD, Rusya, İran, İsrail, İngiltere, Suriye rejim güçleri, Suriye halkı ve gerçekleştirmiş olduğu askeri harekâtlarla Türkiye…
Bunlar nedir? ABD, İngiltere, Rusya, İsrail gibi devletler gayrimüslim yani Müslüman olmayan devletler, ama İran tarih boyunca Müslümanlarla savaşmış bir devlet ve İslam’da konumu farklı olsa da ABD, İngiltere gibi devletlerle aynı kefede değerlendirmek doğru değil. Şia’ya yakın olan Nusayriliğe bağlı olan Beşar Esad’da aynı şekilde.
Ama olaya biraz daha geniş bakalım Suriye olaylarında iki ana gurup mevcut. Sünni İslam’a tabi olanlar ve Sünni İslam’a tabi olmayanlar. Elbette her iki guruptan farklı ideolojilere sahip başka guruplar ve kişiler de var ama bunları iki ana gurubun altında, uygun guruba uygun olanı şeklinde değerlendirebiliriz. Gayrimüslimler ve Müslümanlar, Sünni İslam’a tabi olanlar ve Sünni İslam’a tabi olmayanlar şeklinde…
Bu olaylar nasıl oluyor? Dünyada hiç bir şey kendi kendine var olmadığı gibi hiçbir olayda kendi kendine meydana gelmez. Hiçbir şeyin sebepsiz ve amaçsız olduğunu da düşünmek elbette akla uygun değil. Her hangi bir canlı, her hangi bir şeyi yemek istediği zaman, ağzına alacağı yiyeceğin boğazında kalıp kendisini boğacağını ya da canına zarar vereceğini düşündüğünde o yiyeceği mutlaka küçük parçalara ayırarak ağzına alacaktır. Bir aslanın avını parçalara ayırıp yediği gibi ya da bir insanın ekmeği dilimlere ayırıp yemesi gibi ama daha bitmedi bu küçük dilimleri mide asidi evire çevire bir birine tokuşturup daha kolay bir şekilde sindirip eritiyor.
Şimdide biraz düşünelim Sünni İslam dışında İslam adı altında kaç tane mezhep kaç tane tarikat ya da görüş var. Mezhep ve tarikatlar nasıl çıkmıştır? Bunların çıkmasında zemin hazırlayanlar var mıdır ve kimler? Bu mezhep veya tarikatlar niçin kurulmuştur? Ve çıkan guruplar, mezhepler, görüşler bir birleriyle uğraşmış mıdır ya da savaşmış mıdır? Acaba daha kolay bir şekilde ağza alınıp midenin sindirmesi için bunların hepsi yapılmış olabilir mi?
Bütün bunlar niçin yapılıyor? İslam’da üstünlük malda mülkte ya da soydan gelme değil ancak ve ancak üstünlük takva ile olur görüşü vardır. Ama gayrimüslimlerin büyük bir kısmı bu görüşü kabul etmiyor ve karşı çıkıyor. Bunun için Dünya’yı kendilerine köle etme gayreti içinde olan akıl yoksunları özellikle Sünni İslam’a tabi olan yöneticileri hiçbir zaman sevmediler ve sevmeyecekler. Filistin topraklarının İslam, Hıristiyan ve Yahudi dini için kutsal sayıldığını, İslam’ın hakkı üstün tutan ve adil düzeni savunduğunu unutmayalım. Adil düzeni istemeyen Yahudi ve Hıristiyanların olduğunu da unutmak ne kadar mantıklı olabilir.
Bu olaylar nerede yaşanıyor? Bunu da kendimiz bir düşünelim. Tarih boyunca Ortadoğu, savaşların meydana geldiği topraklar olmuştur. Bu savaşlar niçin yaşanmıştır? Orada hangi kutsal yerler var? Ve Ortadoğu’da yaşayan insanların geneli hangi dine mensup? O topraklarda maddi ve manevi hangi zenginlikler var? Ortadoğu’yu doğrudan ve dolaylı yönden kimler nasıl yönetmiştir? Ortadoğu’da bulunan devletlerin başındaki krallar ve rejimler nasıl başa gelmiştir ve ülkelerini nasıl yönetmiştir? Ortadoğu’da Sünni İslam’a tabi olanlar ve Sünni İslam’a tabi olmayanların konumları mevkileri nelerdir? Suriye’de yurdundan edilen mazlum insanların çoğu hangi guruba mensup? Türkiye savaştan kaçan sivillere kapılarını açarak onları muhafaza etmesi nedir? Türkiye’nin Suriye’de dış güçlerin emrindeki guruplarla mücadele etmesi ve orada güvenliği sağlaması ne anlam ifade ediyor?
Hadi biraz araştıralım ve düşünelim…